Θετική η Κυβέρνηση για το Παγκόσμιο Πάρκο Ολυμπιονικών


Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Πάρκου Ολυμπιονικών, Δημήτρης Κωνσταντίνου, στο βήμα του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου.

Το ενδιαφέρον αρκετών στελεχών της Κυβέρνησης κέρδισε η πρόταση δημιουργίας του Παγκόσμιου Πάρκου Ολυμπιονικών στην Αρχαία Ολυμπία, η οποία είχε κατατεθεί ολοκληρωμένα στις διαβουλεύσεις και στους αρμόδιους υπουργούς και στηρίχτηκε με παρεμβάσεις του προέδρου, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Δυτικής Ελλάδας την Δευτέρα και Τρίτη 5 και 6 Φεβρουαρίου στην Πάτρα.

Όπως είναι γνωστό, το σχέδιο αυτό προβλέπει την δημιουργία του Παγκόσμιου Πάρκου Ολυμπιονικών σε έκταση 1.500 περίπου στρεμμάτων στην Αρχαία Ολυμπία, με συμμετοχή όλων των χωρών που λαμβάνουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα περιλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους, συνεδριακό κέντρο, χώρους άθλησης και αναψυχής, καλλιτεχνικά εργαστήρια κ.α., αποτελώντας έναν σημαντικό πολιτιστικό θύλακα παγκόσμιας διάστασης. Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Πάρκου Ολυμπιονικών, Δημήτρης Κωνσταντίνου, στην τοποθέτησή του στο συνέδριο, ανέπτυξε τους γενικούς άξονες του πρότζεκτ ενώ συμμετείχε και στις δύο συνεδρίες, με θέματα «πολιτιστική κληρονομιά – τουρισμός – αθλητισμός» και «αναπτυξιακή πολιτική – επενδύσεις – επιχειρηματικότητα» αντίστοιχα.

Μετά τις τοποθετήσεις του κ. Κωνσταντίνου αλλά και της αρχιτέκτονος Χρύσας Διονυσοπούλου η οποία έχει κάνει τις προκαταρτικές μελέτες, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν για το πρότζεκτ ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο αναπληρωτής υπουργός Αλέξης Χαρίτσης, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και υπηρεσιακοί παράγοντες της κυβέρνησης, οι οποίοι δεσμεύθηκαν να γίνουν αρωγοί στην πρωτοβουλία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την πρωτοβουλία στηρίζει και ο υπουργός αναπληρωτής Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Σωκράτης Φάμελος καθώς υπάρχει τον τελευταίο χρόνο συνεργασία του υπουργείου με τους εκπροσώπους του πάρκου για χωροταξικά θέματα.

Στο περιθώριο των εργασιών έγιναν ενδιαφέρουσες συζητήσεις μεταξύ του κ. Κωνσταντίνου και κυβερνητικών στελεχών και μέσα στις επόμενες μέρες θα υπάρξουν περαιτέρω συναντήσεις στην Αθήνα προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα συνεργασίας των δύο πλευρών. Καθοριστικό στοιχείο για την επίτευξη του στόχου μπορεί να αποτελέσει η εξαγγελία του πρωθυπουργού να στηρίξει  τον σχεδιασμό της ανάπτυξης για την Ηλεία στον πολιτισμό και τον τουρισμό.

 

Νέος πρόεδρος ο Δημήτρης Κωνσταντίνου

Ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος Δημήτρης Κωνσταντίνου είναι ο νέος πρόεδρος του Δ.Σ. της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Παγκόσμιο Πάρκο Ολυμπιονικών ΟΛΥΜΠΙΑ», αναλαμβάνοντας να συνεχίσει το έργο του αείμνηστου Νίκου Καρυώτη.

Συγκεκριμένα, στις διεργασίες που ακολούθησαν μετά τον θάνατο του Νίκου Καρυώτη, οι εταίροι εξέλεξαν το νέο Δ.Σ. το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα και είναι το εξής:

Πρόεδρος : Κωνσταντίνου Δημήτριος του Παναγιώτη
Αντιπρόεδρος : Σπηλιόπουλος Ερνέστος του Γεωργίου
Γεν. Γραμματέας : Δημητρόπουλος Δημήτριος του Γεωργίου
Ταμίας : Καρυώτης Νικόλαος του Ιωάννη
Μέλη : Λιακόπουλος Ιωάννης του Δημητρίου, Σπηλιόπουλος Χαράλαμπος του Σπήλιου, Τυλιγάδας Βασίλειος του Λεωνίδα.

Το νέο Δ.Σ. μέσα στο προσεχές διάστημα θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την προώθηση του σκοπού δημιουργίας Παγκόσμιου Πάρκου Ολυμπιονικών στην Αρχαία Ολυμπία.

Ο Νίκος Καρυώτης πέρασε στην Αθανασία…

Ο Νίκος Καρυώτης, δεν υπάρχει πια. Ο εμπνευστής της μεγάλης ιδέας για τη δημιουργία του Παγκόσμιου Πάρκου Ολυμπιονικών, ο δημιουργός του θεάτρου Φλόκα και για είκοσι χρόνια πρόεδρος της κοινότητας, πέρασε στην Αθανασία, το πρωί του Σαββάτου 25 Νοεμβρίου 2017, νικημένος από τον καρκίνο, με τον οποίο αναμετρήθηκε γενναία επί έναν περίπου χρόνο. Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Πάρκου Ολυμπιονικών, έφυγε ήσυχα σε ηλικία 79 ετών στο νοσοκομείο του Ρίου, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες.

Ο Νίκος Καρυώτης γεννήθηκε στο Φλόκα Αρχαίας Ολυμπίας στις 25 Μαΐου 1938. Έζησε στο χωριό του μέχρι την ολοκλήρωση των εγκύκλιων σπουδών του στο Γυμνάσιο Πελοπίου. Μετά τη στρατιωτική του θητεία κατατάχθηκε στην Αστυνομία, όπου υπηρέτησε για τρία μόνο χρόνια σε Πειραιά και Πάτρα (εκεί γνώρισε και την σύζυγό του Μαίρη) για να ακολουθήσει κατόπιν τον δρόμο της επιχειρηματικότητας στην Αθήνα. Αρχικά εργάστηκε ως επιθεωρητής πωλήσεων της εταιρίας ΦΙΞ Ελλάς, έπειτα ως εταίρος αντιπροσωπείας βιομηχανικών προϊόντων, μέχρι να δημιουργήσει την δική του εταιρία, το 1968, την πρώτη στην Ελλάδα εταιρία τυποποίησης ρυζιού και οσπρίων, με την επωνυμία «Ρύζι Αραπίνα».

Για σχεδόν μια εικοσαετία η εταιρία μεσουρανούσε, ενώ στην μεγάλη ακμή της, περί τα τέλη της δεκαετίας του ’70, ο Νίκος Καρυώτης αποφάσισε να ασχοληθεί με το χωριό του, θέτοντας υποψηφιότητα προέδρου στις εκλογές του 1978. Το Φλόκα τον εξέλεξε πρόεδρο για πέντε συνεχόμενες τετραετίες, από το 1978 μέχρι το 1998, οπότε το χωριό συνενώθηκε με την Αρχαία Ολυμπία (Νόμος Καποδίστρια). Κατά τη διάρκεια της θητείας του, μεγάλα έργα οδοποιίας, ύδρευσης, αποχέτευσης, ανάπλασης, έκαναν το Φλόκα χωριό πρότυπο σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ το καλλιτεχνικό φεστιβάλ τη διετία 1979-1980 έγραψε ιστορία, φέρνοντας στο μικρό χωριό δεκάδες σπουδαίους καλλιτέχνες (Τσιτσάνη, Μπιθικώτση, Ζαμπέτα, Σακελλαρίου, Διονυσίου, Ζαγοραίο κλπ) και χιλιάδες κόσμου.

Τότε ήταν που ο Νίκος Καρυώτης συνέλαβε την ιδέα δημιουργίας του σπουδαίου πέτρινου θεάτρου Φλόκα, χωρητικότητας 4.000 θέσεων, έργο που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’80 για να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 1997, οπότε και συστάθηκε το Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας με πρόεδρο τον ίδιο. Η πρεμιέρα του φεστιβάλ, με τον παγκοσμίου φήμης χορευτή Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ αποτελεί ίσως την πιο λαμπρή σελίδα στην σύγχρονη ιστορία των πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Ηλεία. Διεθνείς αστέρες παρέλασαν από το θέατρο Φλόκα προσελκύοντας θεατές απ’ όλη την Ελλάδα ενώ ακόμη και το CNN πρόβαλε το σπουδαίο φεστιβάλ. Ο Νίκος Καρυώτης με την αυτοδιοικητική πείρα που διέθετε, κατέβηκε ως υποψήφιος δήμαρχος του διευρυμένου Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας το 2002, ωστόσο δεν κατόρθωσε να εκλεγεί. Για ένα μεγάλο διάστημα απείχε από τα κοινά, γράφοντας την αυτοβιογραφία του που τυπώθηκε το 2014 με τίτλο «Η ψυχή στην πέτρα» (εκδόσεις Γαβρηιλίδη).

Τον Μάιο του 2015 παρουσίασε δημόσια την ιδέα που είχε διατυπώσει και στο προεκλογικό του πρόγραμμα, για δημιουργία ενός παγκόσμιου πάρκου Ολυμπιονικών στην Αρχαία Ολυμπία. Συνέστησε μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία και ηγήθηκε ως πρόεδρος του φορέα που δημιούργησε μέχρι και το τέλος της ζωής του, έχοντας αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για τον σκοπό αυτό.

Η κηδεία του Νίκου Καρυώτη θα γίνει την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 στις 3μμ στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους Φλόκα.

Το φαινόμενο «Μαραβέγιας» τραγούδησε για το Παγκόσμιο Πάρκο Ολυμπιονικών

Ένα υπέροχο πάρτι, όπως αυτά που μόνο ο Κωστής Μαραβέγιας ξέρει να κάνει, απόλαυσαν χιλιάδες κόσμου που βρέθηκαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο θέατρο Φλόκα Αρχαίας Ολυμπίας.

Με τα μοναδικά τραγούδια του που ξεσήκωσαν τους θεατές σ’ ένα ρυθμό ασταμάτητο από την αρχή μέχρι το τέλος της συναυλίας, ο Κωστής Μαραβέγιας επιβεβαίωσε τη φήμη του ως ο καλύτερος περφόρμερ τραγουδοποιός στη σύγχρονη ελληνική μουσική σκηνή. Η συναυλία ήταν ένα προσωπικό σόου του Κωστή Μαραβέγια που για παραπάνω από δύο ώρες δεν άφησε καθόλου το μικρόφωνο, αφού ακόμη και ανάμεσα στα τραγούδια του «γέμιζε» τον χρόνο συνομιλώντας με επινοητικότητα και χιούμορ με το κοινό. Άλλοτε με το πιάνο, άλλοτε με το ακορντεόν ή την κιθάρα του, ο εμπνευσμένος καλλιτέχνης, ξεδίπλωσε στο ενθουσιώδες κοινό το αστείρευτο ταλέντο του, σε μια έκρηξη δημιουργικής ενέργειας. Από το πρώτο του άλμπουμ «Maraveyas illegal» μέχρι το τελευταίο του, το «Κατάστρωμα», ερμήνευσε αγαπημένα τραγούδια ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των φίλων του.

Την συναυλία διοργάνωσε η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Παγκόσμιο Πάρκο Ολυμπιονικών ΟΛΥΜΠΙΑ». Την εκδήλωση προλόγισε ο γνωστός στιχουργός, ηθοποιός και μουσικός παραγωγός της ΕΡΤ Γιάννης Τζουανόπουλος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο ίδιος εισηγήθηκε στον πρόεδρο Νίκο Καρυώτη την επιλογή του Κωστή Μαραβέγια για τη συναυλία αυτή, θεωρώντας ότι ο νεαρός καλλιτέχνης είναι «ο νέος Σαββόπουλος» που γράφει τη δική του ιστορία στο ελληνικό τραγούδι. Δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει στο κοινό ότι ο Νίκος Καρυώτης δημιούργησε αυτό το σπουδαίο θέατρο πριν είκοσι πέντε χρόνια, το οποίο πρότεινε να πάρει το όνομα του δημιουργού του, ως ελάχιστη αναγνώριση στη μεγάλη αυτή προσφορά προς τον τόπο.

Ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης Δημήτρης Κωνσταντίνου ακολούθως, μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του κ. Καριώτη, του ανθρώπου που πήρε την πρωτοβουλία και μαζί με τους συγχωριανούς του δημιούργησαν το θέατρο. Όπως είπε, «ο ίδιος άνθρωπος πριν από 3 χρόνια έκανε ανοιχτό κάλεσμα για τη δημιουργία του Παγκόσμιου Πάρκου Ολυμπιονικών: Έναν χώρο κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας όπου οι χώρες θα τοποθετήσουν το δικό τους αφιέρωμα για να τιμήσουν τον τόπο που τους έδωσε, μέσω της φλόγας, τις αξεπέραστες αξίες και ταυτόχρονα τους Ολυμπιονίκες τους.  Δεν είναι άλλο από την πανάρχαια συνήθεια των αφιερωμάτων που θέλουμε ν’ αναγεννηθεί και στην εποχή μας. Όσους περισσότερους υποστηρικτές αποκτήσει η κίνησή μας μέσω της ιστοσελίδας μας (olympiapark.gr) τόσο πιο κοντά στο στόχο μας θα φθάσουμε. Ο ξεχωριστός καλλιτέχνης και άνθρωπος Κωστής Μαραβέγιας, δέχτηκε χωρίς δεύτερη σκέψη να παραχωρήσει μέρος της αμοιβής του για την ενίσχυση της προσπάθειας».

Ο Γιάννης Τζουανόπουλος και ο αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Πάρκου Ολυμπιονικών Δημήτρης Κωνσταντίνου προλόγισαν την εκδήλωση.

Τέλος ευχαρίστησε τον Γιάννη Τζουανόπουλο που πρότεινε τον ξεχωριστό καλλιτέχνη και τους έφερε σ’ επαφή, τον διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ολυμπίας Βασίλη Καψή, τον Δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας για τη δωρεάν παραχώρηση του θεάτρου, τον πρόεδρο και το προσωπικό της Κοινωφελούς Εταιρίας του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας και τον πρόεδρο και το Δ.Σ. της ΑΟΛΜΟ για τη δωρεάν παραχώρηση των κιγκλιδωμάτων. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους χορηγούς της Μ.Κ.Ο. και φυσικά τους χορηγούς επικοινωνίας.

Κάλεσμα Καρυώτη προς τους Ηλείους για τη συναυλία Κωστή Μαραβέγια

Κάλεσμα προς όλους τους Ηλείους να στηρίξουν με την παρουσία τους τη συναυλία του Κωστή Μαραβέγια που διοργανώνει το Παγκόσμιο Πάρκο Ολυμπιονικών απευθύνει ο πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας Νίκος Καρυώτης.

Στο μήνυμά του ο κ. Καρυώτης αναφέρει τα εξής:

«Η σχεδόν οκτάμηνη απουσία μου από την Ολυμπία για λόγους υγείας, δεν επηρέασε την προσπάθεια υλοποίησης του Παγκόσμιου Πάρκου Ολυμπιονικών. Κάθε άλλο μάλιστα. Το διοικητικό συμβούλιο δουλεύει σκληρά σε συνεργασία μαζί μου για τον προγραμματισμό δράσης της εταιρίας. Απόδειξη είναι η συναυλία που διοργανώνει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία μας την Παρασκευή 11 Αυγούστου στο θέατρο Φλόκα, με τον Κωστή Μαραβέγια, έναν από τους πλέον αξιόλογους τραγουδοποιούς της νέας γενιάς στη χώρα μας.

Η συναυλία αυτή έχει καθαρά μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Σκοπός μας είναι να ενισχυθεί οικονομικά η προσπάθειά μας, που θα δώσει στην Ολυμπία έναν σημαντικό επισκέψιμο πόλο έλξης παγκόσμιου ενδιαφέροντος, με εκατοντάδες θέσεις εργασίας και αμέτρητα άλλα κοινωνικά οφέλη για τον τόπο μας. Θέλω εδώ να τονίσω ιδιαίτερα την πραγματικά συγκινητική και αξιέπαινη στάση του Κωστή Μαραβέγια, ο οποίος περιόρισε σημαντικά τις οικονομικές του απαιτήσεις χάριν του σκοπού μας, αποτελώντας πολύτιμο αρωγό στην προσπάθειά μας. Τον ευχαριστώ δημόσια και τον συγχαίρω για την συμβολή του αυτή. Ευχαριστώ επίσης τους χορηγούς μας για την οικονομική υποστήριξή τους στη συναυλία, καθώς επίσης και τα έντυπα, ηλεκτρονικά και διαδικτυακά μέσα μαζικής ενημέρωσης που είναι χορηγοί επικοινωνίας.

Καλώ τέλος όλους τους Ηλείους να έρθουν στη συναυλία της ερχόμενης Παρασκευής, διότι δεν θα απολαύσουν μόνο ένα αξιόλογο μουσικό γεγονός, αλλά θα συνδράμουν με το εισιτήριό τους σ’ αυτό τον μεγάλο σκοπό μας, που είναι αναμφίβολα κοινός σκοπός όλων μας. Διότι όλοι μας έχουμε χρέος να στηρίξουμε με κάθε τρόπο μια τέτοια κοινωφελή προσπάθεια, όπως το Πάρκο Ολυμπιονικών, που θα αναδείξει παγκοσμίως τον τόπο μας».

Ο Κωστής Μαραβέγιας τραγουδά για το Πάρκο Ολυμπιονικών!

Στην καλύτερη στιγμή του καλοκαιριού, την Παρασκευή 11 Αυγούστου, έρχεται ο αγαπημένος όλων, Κωστής Μαραβέγιας να μας συνεπάρει για ακόμα μια φορά σε μία συναυλία που δεν θα θέλει κανείς να χάσει, στο θέατρο Φλόκα Αρχαίας Ολυμπίας.

Ο Κωστής Μαραβέγιας έχει αποδείξει ότι είναι από εκείνους τους καλλιτέχνες που αγαπάει να εκφράζεται μέσα από τη μουσική και χαίρεται τις συναυλίες όσο και το κοινό που τον παρακολουθεί.

Οπλισμένος με το χαμόγελο, την ευγένεια και τη γοητεία του αλλά κυρίως την μουσική του, θα μας φέρει όλους και πάλι κοντά, να τραγουδήσουμε αγαπημένα τραγούδια, παλιά και καινούργια, σε μία υπέροχη καλοκαιρινή βραδιά. Με την ικανότητα του να μετατρέπει όλες του τις συναυλίες σε ένα μεγάλο πάρτι, όπου μικροί και μεγάλοι ακολουθούν τον ενθουσιώδη και κεφάτο του ρυθμό, σε κάνει να ξεχνάς άγχη, υποχρεώσεις και αρνητισμούς.

Ο κόσμος τον εκτιμά και τον ακολουθεί για πολλούς λόγους. Αφήνεται χωρίς δεύτερη σκέψη, για δυο ώρες, να ταυτιστεί μαζί του, να νιώσει τη χαρά του, να ενστερνιστεί την αισιοδοξία του, που τη διατηρεί ακέραια σε πείσμα των καιρών, να νιώσει τις μποέμ ιστορίες που του αφηγείται μέσα, και ανάμεσα, στα τραγούδια, σαν δικές του.

Την Παρασκευή 11 Αυγούστου στις 9:30μμ στο θέατρο Φλόκα Αρχαίας Ολυμπίας, θα ζήσουμε ακόμα μια βραδιά με βασικό μήνυμα τη μουσική, την αγάπη, τη χαρά και την ελπίδα! Όλα αυτά δηλαδή που νιώθει ο Κωστής και ανυπομονεί να τα μοιραστεί μαζί μας.  Τραγούδια από το ξεκίνημά του μέχρι το τελευταίο του album με τις ιστορίες του “Καταστρώματος”. Αλλά όχι μόνο. Ένα μουσικό παιχνίδι με αυτά τα  τραγούδια  που ο Κωστής αγαπά πολύ,  ερμηνευμένα με το μοναδικό του τρόπο.

Ετοιμαστείτε λοιπόν να αφεθούμε, να χορέψουμε και να διασκεδάσουμε όλοι μαζί σε μία μοναδική συναυλία!

Την συναυλία διοργανώνει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Παγκόσμιο Πάρκο Ολυμπιονικών ΟΛΥΜΠΙΑ» και θα προλογίσει ο Γιάννης Τζουανόπουλος.

Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΑΟΛΜΟ

Από την πρόσφατη συνάντηση του Δ.Σ. της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας με τον πρόεδρο της ΑΟΛΜΟ στην Ολυμπία.

Αθόρυβα αλλά ουσιαστικά συνεχίζει τη δραστηριοποίησή της η διοίκηση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Παγκόσμιο Πάρκο Ολυμπιονικών ΟΛΥΜΠΙΑ», καταγράφοντας στο ενεργητικό της μια ακόμη συνάντηση στην Αρχαία Ολυμπία.

Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία της διοίκησης της εταιρίας συναντήθηκε πρόσφατα με τον πρόεδρο της Αγωνιστικής Ολυμπιακής Λέσχης Μοτοσικλέτας Ολυμπίας (ΑΟΛΜΟ) κ. Βασίλη Σπυρόπουλο και αντάλλαξαν απόψεις για το μεγάλο και φιλόδοξο σχέδιο δημιουργίας του πάρκου. Ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρίας κ. Δημήτρης Κωνσταντίνου, ο γεν. γραμματέας κ. Δημήτρης Δημητρόπουλος, ο ταμίας κ. Νίκος Ι. Καρυώτης και τα μέλη κ.κ. Ερνέστος Σπηλιόπουλος και Βασίλης Τυλιγάδας ενημέρωσαν τον κ. Σπυρόπουλο για τη δραστηριότητα και τις εξελίξεις γύρω από το όλο εγχείρημα. Από την πλευρά του ο κ. Σπυρόπουλος εξέφρασε την πρόθεση να στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο την πρωτοβουλία, αναγνωρίζοντας ότι το έργο αυτό θα έχει πολλά οφέλη για την Ολυμπία και την Ηλεία γενικότερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται συναντήσεις της διοίκησης με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων της Ηλείας με σκοπό την ενημέρωση και την διεύρυνση υποστήριξης της ιδέας. Παράλληλα, όλο και περισσότεροι πολίτες της Ηλείας και όχι μόνο εκφράζουν τη θετική τους διάθεση για το Παγκόσμιο Πάρκο Ολυμπιονικών στηρίζοντας την διοίκηση είτε με την εγγραφή τους ως τακτικά μέλη είτε με την ηθική τους συμπαράσταση.

Με σοβαρότητα και επιστημονική τεκμηρίωση η παρουσίαση του Παγκόσμιου Πάρκου Ολυμπιονικών

Αρκετοί εκπρόσωποι φορέων έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση παρουσίασης του Παγκόσμιου Πάρκου Ολυμπιονικών στην Αρχαία Ολυμπία.
Μια άλλη άποψη από το ακροατήριο της εκδήλωσης.
Οι ομιλητές δεν άφησαν κανένα ζήτημα χωρίς τεκμηρίωση και εμπεριστατωμένη εξήγηση, φανερώνοντας τη μεθοδικότητα και οργάνωση που διακρίνει την μη κερδοσκοπική εταιρία για το Παγκόσμιο Πάρκο.

Ως  μια ώριμη, ρεαλιστική και τεκμηριωμένη πρόταση αντιμετώπισαν το σχέδιο δημιουργίας του Παγκόσμιου Πάρκου Ολυμπιονικών όσοι εκπρόσωποι φορέων αλλά και πολίτες παρακολούθησαν την σημαντική εκδήλωση που έγινε το πρωί της Κυριακής 18 Δεκεμβρίου στο δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, δεσμευόμενοι να στηρίξουν όσο μπορούν την ιδέα.

Στην γεμάτη από κόσμο αίθουσα του δημαρχείου παρουσιάστηκε η προκαταρκτική πρόταση από τους αρχιτέκτονες που την εκπόνησαν, καθώς και στοιχεία της στρατηγικής ανάπτυξης του φιλόδοξου αυτού σχεδίου από την πλευρά της διοίκησης της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας. Στην κεντρική εισήγηση που έγινε από τον πρόεδρο του Δ.Σ. και εμπνευστή της ιδέας κ. Νίκο Καρυώτη, έγινε παρουσίαση των βασικών αξόνων της ιδέας και κάλεσμα προς τους φορείς και τους πολίτες της Ηλείας για στήριξη του σκοπού. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Καρυώτης στο σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός που θα χαρακτηρίζει τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα του Πάρκου, το οποίο θα επαναλαμβάνεται κάθε τέσσερα χρόνια και θα αντιστοιχεί στην τελετή έναρξης του θεσμού κατά τα έτη διοργάνωσης των ολυμπιακών Αγώνων.

Η εκδήλωση αυτή που θα αποτελεί το μεγάλο γεγονός στο Πάρκο, θα ονομάζεται «Αποθέωση των Ολυμπιονικών». Κάθε τέσσερα χρόνια, αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα προσκαλούνται όλοι οι Ολυμπιονίκες στο Πάρκο και ακολούθως, μέσω της Λεωφόρου της Δόξας, θα μπαίνουν θριαμβευτικά στο κατάμεστο από θεατές στάδιο όπου θα τους απονέμεται ο Κότινος της Ολυμπίας. Έτσι, όπως άνοιξε η αυλαία με την Αφή της Φλόγας στο ιερό της Ολυμπίας, θα κλείνει με την αποθέωση των Ολυμπιονικών στο Πάρκο. Το γεγονός αυτό, τόνισε ο κ. Καρυώτης, θα προσελκύει δεκάδες χιλιάδες θεατές αλλά και σημαντικές προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο και κάλεσε τους φορείς και πολίτες να γίνουν κοινωνοί αυτής της ιδέας, αφού όπως ανέφερε, θα επιφέρει τεράστια οφέλη στην περιοχή και στη χώρα ευρύτερα.

Την σύνδεση της ιστορικής διάστασης της Ολυμπίας με το παρόν και το μέλλον έκανε η δρ. Βασιλική Τζαχρίστα, αρχαιολόγος, στέλεχος της Δ.Ο.Α. και ιδρυτικό μέλος της εταιρίας του Πάρκου. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των αρχαίων αγώνων της Ολυμπίας αλλά και στις προσπάθειες που ξεκίνησαν από τα μέσα του 19ου αιώνα για αναβίωση των αγώνων αυτών. Μίλησε για τους μεγάλους σταθμούς αυτής της προσπάθειας, τονίζοντας ότι και τότε αρκετοί είχαν προσεγγίσει με δυσπιστία και επιφυλακτικότητα παρόμοιες ιδέες, όμως οι αγώνες αναβίωσαν με τον Πιερ ντε Κουμπερντέν. Άλλος σταθμός, η λαμπαδηδρομία, που ξεκίνησε δειλά το 1936 αλλά καθιερώθηκε ως βασικός θεσμός. Αντίστοιχα η ιδέα δημιουργίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας ξεκίνησε διστακτικά αλλά έγινε πράξη τρεις δεκαετίες αργότερα. Τόνισε ότι επιδίωξη φορέων και πολιτών είναι να αποτελέσει η Ολυμπία παράγοντα διαμόρφωσης του σύγχρονου Ολυμπιακού ιδεώδους με αναβαθμισμένο ρόλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπογραμμίζοντας ότι το Πάρκο θα μπορούσε να ενισχύσει αυτές τις διεκδικήσεις.

Τα στάδια του σχεδιασμού

Ακολούθως η αρχιτέκτονας κα Χρύσα Διονυσοπούλου μίλησε για την προκαταρκτική πρόταση και τη δουλειά που έχει γίνει σ’ αυτό το επίπεδο. Χαρακτήρισε δύσκολη αλλά εφικτή την προσπάθεια εφόσον στηριχθεί και δεν εμπλακεί σε σκοπιμότητες θα βοηθήσει μέσα από το γνωστικό αντικείμενο του γραφείου. Τόνισε ότι για την υλοποίηση του οράματος απαιτούνται στόχοι και δράσεις που με σωστή διαχείριση θα οδηγήσουν στο τελικό επιχειρησιακό σχέδιο. «Η διαδικασία είναι πολύπλοκη και δύσκολη, απαιτεί πολλή προσπάθεια. Έχουμε φτάσει στην επιλογή του χώρου και στην κατ’ αρχήν πρόταση και αφού αποκτηθεί ο χώρος και θεσμοθετηθεί η χρήση θα υπάρξουν οι πρώτες ασφαλείς ενδείξεις ότι προχωράει το όραμα προς υλοποίηση. Ο συνεργάτης της, πολεοδόμος κ. Ανδρέας Γουβέτας, ανέλαβε εν συνεχεία να εξηγήσει στο ακροατήριο, τις εξειδικευμένες προτάσεις που περιλαμβάνει το όλο σχέδιο, χρησιμοποιώντας οπτικοακουστικό υλικό και αρχιτεκτονικά σχέδια – μακέτες.

Τις εισηγήσεις έκλεισε ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. κ. Δημήτρης Κωνσταντίνου, project manager Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο οποίος αναφέρθηκε στα μέχρι τώρα πεπραγμένα της εταιρίας αλλά κυρίως στην τεχνοκρατική προσέγγιση λειτουργίας του φορέα. Μίλησε ακόμη για τα «εργαλεία» χρηματοδότησης, τονίζοντας ότι το ποσό των πέντε εκατ. ευρώ που απαιτείται για την αγορά των εκτάσεων, η εταιρία σκοπεύει να αντλήσει μέσα από χορηγίες και δωρεές κάθε ενδιαφερόμενου, ιδίως των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων εντός και εκτός Ελλάδας, την ομογένεια, το παγκόσμιο ολυμπιακό κίνημα κ.α. Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας, με την υποστήριξη του αν. δνοντα συμβούλου κ. Δημητρίου Δημόπουλου, μέσα από ένα σύγχρονο χρηματοδοτικό πρόγραμμα το «crowdfunding» αλλά και στη δύναμη του διαδικτύου που μπορεί να γνωστοποιήσει το εγχείρημα παγκοσμίως.

Υποσχέσεις για υποστήριξη

Ο επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος στον χαιρετισμό του, μαζί με τα συγχαρητήριά του προς τους εμπνευστές, τόνισε ότι η τοπική Εκκλησία θα στηρίξει όσο μπορεί το Πάρκο Ολυμπιονικών καλώντας αντίστοιχα τους άρχοντες και τους αιρετούς του νομού να πράξουν το ίδιο. Ο υφυπουργός Παιδείας κ. Δημήτρης Μπαξεβανάκης εξέφρασε τον θαυμασμό του για την ωριμότητα της ιδέας τονίζοντας ότι έχει γίνει αρκετή και προσεκτική δουλειά όμως δεν φτάνουν οι ιδέες και τα οράματα. Στα δύσκολα βήματα για την υλοποίηση της ιδέας παρατήρησε ότι το κράτος και η αυτοδιοίκηση θα έχουν την καλύτερη δυνατή συνεργασία για την υπέρβαση των δυσκολιών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος τόνισε ότι στο παρελθόν υπήρχαν μεγάλες ιδέες για την Ολυμπία όπως το Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων και άλλες που όμως δεν στηρίχθηκαν όπως έπρεπε και χάθηκαν. Χαρακτήρισε σπουδαία και φιλόδοξη την ιδέα του Πάρκου αλλά και την οργάνωση που διακρίνει την πρωτοβουλία πλέκοντας το εγκώμιο του κ. Καρυώτη, τονίζοντας ότι μαζί με την ομάδα του έχει τα στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν το εγχείρημα σε επιτυχία. Τόνισε τέλος ότι η Περιφέρεια θα στηρίξει με κάθε τρόπο την ιδέα, υλικά και ηθικά.

Ο βουλευτής και πρώην υπουργός κ. Κώστας Τζαβάρας που αφιλοκερδώς έχει παράσχει νομικές υπηρεσίες για το καταστατικό της εταιρίας, ανέφερε ότι με αφετηρία την ιδέα του κ. Καρυώτη δημιουργείται ένα πολύ ελκυστικό όραμα χαρακτηρίζοντάς το ως την πρώτη και πιο σημαντική πρωτοβουλία για την Ολυμπία που κανένας από όσους ζουν σ’ αυτό τον τόπο δεν έχει το δικαίωμα να μην την υποστηρίξει. «Υποστηρίζοντας αυτό το μεγάλο όραμα βρίσκουμε έναν τρόπο απόδρασης και φυγής προς το μέλλον», τόνισε ο κ. Τζαβάρας, δηλώνοντας ότι θα είναι στρατιώτης στην πορεία υλοποίησης του σχεδίου.

Από την πλευρά του ο βουλευτής και πρ. υφυπουργός κ. Γιάννης Κουτσούκος τόνισε ότι είναι μια ιδέα που μας υπερβαίνει ως πρόσωπα και πολιτικούς χρόνους, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να συνδράμει ως πολιτικό πρόσωπο στην άρση των εμποδίων προς την υλοποίηση του σχεδίου.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο δήμαρχος Πεντέλης κ. Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης ο οποίος είπε ότι δεν είναι απλά ένα έργο της Ολυμπίας αλλά της Ελλάδας, της Ευρώπης και παγκόσμιο. Πρότεινε η πρόταση να αναπτυχθεί σε μορφή μακέτας και να στηριχθεί απ’ όλους τους δημάρχους της χώρας και υπογράμμισε ότι κάθε χορηγία προς αυτό το έργο θα είναι ανταποδοτική.

Τελευταίος τοποθετήθηκε ο αναπληρωτής δήμαρχος Ολυμπίας κ. Γιώργος Δεββές ο οποίος καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και εξέφρασε για μιαν ακόμη φορά την στήριξη του Δήμου στην πρωτοβουλία ίδρυσης του Παγκόσμιου Πάρκου Ολυμπιονικών. Να σημειωθεί ότι τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο γραμματέας του Δ.Σ. της εταιρίας κ. Δημήτρης Δημητρόπουλος, ο οποίος ανέγνωσε χαιρετισμό του περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη και ψήφισμα στήριξης από τον Σύλλογο Δασκάλων – Νηπιαγωγών Πύργου.

Εκτός των προαναφερθέντων, παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι αντιδήμαρχοι Πεντέλης κ. Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου και Αρχαίας Ολυμπίας κ. Νίκος Μαρούντας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Λάμπης Αριστειδόπουλος, Παναγιώτης Πλατανιάς και Γιώργος Χήνος, ο πολιτευτής κ. Θεόδωρος Βλαγκούλης, ο επίτιμος αναπλ. Δήμαρχος Ολυμπίας κ. Θουκυδίδης Κοσμόπουλος, ο πρόεδρος του οδοντιατρικού συλλόγου Ηλείας κ. Αλέξιος Γαλανόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι κοινοτήτων, εκπρόσωποι συλλόγων, σωματείων, οργανώσεων και πλήθος κόσμου.

Μεγάλη εκδήλωση για το Πάρκο Ολυμπιονικών

Από την συνάντηση του Δ.Σ. της μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Παγκόσμιο Πάρκο Ολυμπιονικών» με το Δ.Σ. του αθλητικού συλλόγου «Ολυμπιονίκης».

Από την συνάντηση του Δ.Σ. της μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Παγκόσμιο Πάρκο Ολυμπιονικών» με το Δ.Σ. του αθλητικού συλλόγου «Ολυμπιονίκης».

Μια μεγάλη ενημερωτική εκδήλωση προγραμματίζει για την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου στις 11:30 το πρωί η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Παγκόσμιο Πάρκο Ολυμπιονικών ΟΛΥΜΠΙΑ», ολοκληρώνοντας τον κύκλο ενημέρωσης φορέων και πολιτών στην Ηλεία.

Η εκδήλωση θα γίνει στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας και θα περιλαμβάνει παρουσίαση της προκαταρτικής πρότασης από τους αρχιτέκτονες που την έχουν εκπονήσει, καθώς και της μέχρι τώρα πορείας της εταιρίας, ενώ θα ακολουθήσει διάλογος με τους παριστάμενους εκπροσώπους φορέων και τους πολίτες. Ο πρόεδρος της εταιρίας κ. Νίκος Καρυώτης, αναφερόμενος στην εκδήλωση, τόνισε ότι αυτή αποσκοπεί στην όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου, καθότι το έργο είναι πολύπλοκο, πολυδιάστατο και εύλογα προκαλεί το ενδιαφέρον του κόσμου. «Επιθυμία μας είναι να στηρίξουν την προσπάθειά μας όλοι οι Ηλείοι, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την βούλησή τους να συμβάλλουν στην υλοποίηση του έργου», τόνισε ο κ. Καρυώτης.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν οι ενημερωτικές επαφές της εταιρίας με τοπικούς φορείς της Αρχαίας Ολυμπίας. Πρόσφατα ο πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. της εταιρίας συναντήθηκαν με τον πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ. του αθλητικού συλλόγου «Ολυμπιονίκης». Ο πρόεδρος του «Ολυμπιονίκη» κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε τον κ. Καρυώτη και τα μέλη της διοίκησης ότι σαν αθλητικό σωματείο και σαν ένα υγιές κομμάτι του αθλητισμού έχουν την υποχρέωση να στηρίξουν το Πάρκο Ολυμπιονικών και θα είναι πάντα κοντά στον σκοπό. Από την πλευρά του ο κ. Καρυώτης ευχαρίστησε τον πρόεδρο και τα μέλη του «Ολυμπιονίκη» ενημερώνοντάς τους για την πορεία των διαδιασιών και απαντώντας στα πολλά ερωτήματα που του τέθηκαν. Εκτός του κ. Παπαδόπουλου από τον «Ολυμπιονίκη» παραβρέθηκαν στη συνάντηση οι κ.κ. Απόστολος Αργυρόπουλος, Διονύσιος Δρογγίτης, Γεώργιος Παναγόπουλος και Δημήτρης Σπηλιόπουλος.

Εξάλλου, την ίδια μέρα υπήρξε συνάντηση του κ. Καρυώτη και με το μέλος του Φυσιολατρικού – Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας κα Ιωσηφίνα Κωνσταντίνου, η οποία ενημερώθηκε για το έργο και δεσμεύθηκε να μεταφέρει την ενημέρωση και στο Δ.Σ. του συλλόγου.