Με σοβαρότητα και επιστημονική τεκμηρίωση η παρουσίαση του Παγκόσμιου Πάρκου Ολυμπιονικών

Αρκετοί εκπρόσωποι φορέων έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση παρουσίασης του Παγκόσμιου Πάρκου Ολυμπιονικών στην Αρχαία Ολυμπία.
Μια άλλη άποψη από το ακροατήριο της εκδήλωσης.
Οι ομιλητές δεν άφησαν κανένα ζήτημα χωρίς τεκμηρίωση και εμπεριστατωμένη εξήγηση, φανερώνοντας τη μεθοδικότητα και οργάνωση που διακρίνει την μη κερδοσκοπική εταιρία για το Παγκόσμιο Πάρκο.

Ως  μια ώριμη, ρεαλιστική και τεκμηριωμένη πρόταση αντιμετώπισαν το σχέδιο δημιουργίας του Παγκόσμιου Πάρκου Ολυμπιονικών όσοι εκπρόσωποι φορέων αλλά και πολίτες παρακολούθησαν την σημαντική εκδήλωση που έγινε το πρωί της Κυριακής 18 Δεκεμβρίου στο δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, δεσμευόμενοι να στηρίξουν όσο μπορούν την ιδέα.

Στην γεμάτη από κόσμο αίθουσα του δημαρχείου παρουσιάστηκε η προκαταρκτική πρόταση από τους αρχιτέκτονες που την εκπόνησαν, καθώς και στοιχεία της στρατηγικής ανάπτυξης του φιλόδοξου αυτού σχεδίου από την πλευρά της διοίκησης της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας. Στην κεντρική εισήγηση που έγινε από τον πρόεδρο του Δ.Σ. και εμπνευστή της ιδέας κ. Νίκο Καρυώτη, έγινε παρουσίαση των βασικών αξόνων της ιδέας και κάλεσμα προς τους φορείς και τους πολίτες της Ηλείας για στήριξη του σκοπού. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Καρυώτης στο σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός που θα χαρακτηρίζει τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα του Πάρκου, το οποίο θα επαναλαμβάνεται κάθε τέσσερα χρόνια και θα αντιστοιχεί στην τελετή έναρξης του θεσμού κατά τα έτη διοργάνωσης των ολυμπιακών Αγώνων.

Η εκδήλωση αυτή που θα αποτελεί το μεγάλο γεγονός στο Πάρκο, θα ονομάζεται «Αποθέωση των Ολυμπιονικών». Κάθε τέσσερα χρόνια, αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα προσκαλούνται όλοι οι Ολυμπιονίκες στο Πάρκο και ακολούθως, μέσω της Λεωφόρου της Δόξας, θα μπαίνουν θριαμβευτικά στο κατάμεστο από θεατές στάδιο όπου θα τους απονέμεται ο Κότινος της Ολυμπίας. Έτσι, όπως άνοιξε η αυλαία με την Αφή της Φλόγας στο ιερό της Ολυμπίας, θα κλείνει με την αποθέωση των Ολυμπιονικών στο Πάρκο. Το γεγονός αυτό, τόνισε ο κ. Καρυώτης, θα προσελκύει δεκάδες χιλιάδες θεατές αλλά και σημαντικές προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο και κάλεσε τους φορείς και πολίτες να γίνουν κοινωνοί αυτής της ιδέας, αφού όπως ανέφερε, θα επιφέρει τεράστια οφέλη στην περιοχή και στη χώρα ευρύτερα.

Την σύνδεση της ιστορικής διάστασης της Ολυμπίας με το παρόν και το μέλλον έκανε η δρ. Βασιλική Τζαχρίστα, αρχαιολόγος, στέλεχος της Δ.Ο.Α. και ιδρυτικό μέλος της εταιρίας του Πάρκου. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των αρχαίων αγώνων της Ολυμπίας αλλά και στις προσπάθειες που ξεκίνησαν από τα μέσα του 19ου αιώνα για αναβίωση των αγώνων αυτών. Μίλησε για τους μεγάλους σταθμούς αυτής της προσπάθειας, τονίζοντας ότι και τότε αρκετοί είχαν προσεγγίσει με δυσπιστία και επιφυλακτικότητα παρόμοιες ιδέες, όμως οι αγώνες αναβίωσαν με τον Πιερ ντε Κουμπερντέν. Άλλος σταθμός, η λαμπαδηδρομία, που ξεκίνησε δειλά το 1936 αλλά καθιερώθηκε ως βασικός θεσμός. Αντίστοιχα η ιδέα δημιουργίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας ξεκίνησε διστακτικά αλλά έγινε πράξη τρεις δεκαετίες αργότερα. Τόνισε ότι επιδίωξη φορέων και πολιτών είναι να αποτελέσει η Ολυμπία παράγοντα διαμόρφωσης του σύγχρονου Ολυμπιακού ιδεώδους με αναβαθμισμένο ρόλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπογραμμίζοντας ότι το Πάρκο θα μπορούσε να ενισχύσει αυτές τις διεκδικήσεις.

Τα στάδια του σχεδιασμού

Ακολούθως η αρχιτέκτονας κα Χρύσα Διονυσοπούλου μίλησε για την προκαταρκτική πρόταση και τη δουλειά που έχει γίνει σ’ αυτό το επίπεδο. Χαρακτήρισε δύσκολη αλλά εφικτή την προσπάθεια εφόσον στηριχθεί και δεν εμπλακεί σε σκοπιμότητες θα βοηθήσει μέσα από το γνωστικό αντικείμενο του γραφείου. Τόνισε ότι για την υλοποίηση του οράματος απαιτούνται στόχοι και δράσεις που με σωστή διαχείριση θα οδηγήσουν στο τελικό επιχειρησιακό σχέδιο. «Η διαδικασία είναι πολύπλοκη και δύσκολη, απαιτεί πολλή προσπάθεια. Έχουμε φτάσει στην επιλογή του χώρου και στην κατ’ αρχήν πρόταση και αφού αποκτηθεί ο χώρος και θεσμοθετηθεί η χρήση θα υπάρξουν οι πρώτες ασφαλείς ενδείξεις ότι προχωράει το όραμα προς υλοποίηση. Ο συνεργάτης της, πολεοδόμος κ. Ανδρέας Γουβέτας, ανέλαβε εν συνεχεία να εξηγήσει στο ακροατήριο, τις εξειδικευμένες προτάσεις που περιλαμβάνει το όλο σχέδιο, χρησιμοποιώντας οπτικοακουστικό υλικό και αρχιτεκτονικά σχέδια – μακέτες.

Τις εισηγήσεις έκλεισε ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. κ. Δημήτρης Κωνσταντίνου, project manager Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο οποίος αναφέρθηκε στα μέχρι τώρα πεπραγμένα της εταιρίας αλλά κυρίως στην τεχνοκρατική προσέγγιση λειτουργίας του φορέα. Μίλησε ακόμη για τα «εργαλεία» χρηματοδότησης, τονίζοντας ότι το ποσό των πέντε εκατ. ευρώ που απαιτείται για την αγορά των εκτάσεων, η εταιρία σκοπεύει να αντλήσει μέσα από χορηγίες και δωρεές κάθε ενδιαφερόμενου, ιδίως των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων εντός και εκτός Ελλάδας, την ομογένεια, το παγκόσμιο ολυμπιακό κίνημα κ.α. Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας, με την υποστήριξη του αν. δνοντα συμβούλου κ. Δημητρίου Δημόπουλου, μέσα από ένα σύγχρονο χρηματοδοτικό πρόγραμμα το «crowdfunding» αλλά και στη δύναμη του διαδικτύου που μπορεί να γνωστοποιήσει το εγχείρημα παγκοσμίως.

Υποσχέσεις για υποστήριξη

Ο επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος στον χαιρετισμό του, μαζί με τα συγχαρητήριά του προς τους εμπνευστές, τόνισε ότι η τοπική Εκκλησία θα στηρίξει όσο μπορεί το Πάρκο Ολυμπιονικών καλώντας αντίστοιχα τους άρχοντες και τους αιρετούς του νομού να πράξουν το ίδιο. Ο υφυπουργός Παιδείας κ. Δημήτρης Μπαξεβανάκης εξέφρασε τον θαυμασμό του για την ωριμότητα της ιδέας τονίζοντας ότι έχει γίνει αρκετή και προσεκτική δουλειά όμως δεν φτάνουν οι ιδέες και τα οράματα. Στα δύσκολα βήματα για την υλοποίηση της ιδέας παρατήρησε ότι το κράτος και η αυτοδιοίκηση θα έχουν την καλύτερη δυνατή συνεργασία για την υπέρβαση των δυσκολιών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος τόνισε ότι στο παρελθόν υπήρχαν μεγάλες ιδέες για την Ολυμπία όπως το Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων και άλλες που όμως δεν στηρίχθηκαν όπως έπρεπε και χάθηκαν. Χαρακτήρισε σπουδαία και φιλόδοξη την ιδέα του Πάρκου αλλά και την οργάνωση που διακρίνει την πρωτοβουλία πλέκοντας το εγκώμιο του κ. Καρυώτη, τονίζοντας ότι μαζί με την ομάδα του έχει τα στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν το εγχείρημα σε επιτυχία. Τόνισε τέλος ότι η Περιφέρεια θα στηρίξει με κάθε τρόπο την ιδέα, υλικά και ηθικά.

Ο βουλευτής και πρώην υπουργός κ. Κώστας Τζαβάρας που αφιλοκερδώς έχει παράσχει νομικές υπηρεσίες για το καταστατικό της εταιρίας, ανέφερε ότι με αφετηρία την ιδέα του κ. Καρυώτη δημιουργείται ένα πολύ ελκυστικό όραμα χαρακτηρίζοντάς το ως την πρώτη και πιο σημαντική πρωτοβουλία για την Ολυμπία που κανένας από όσους ζουν σ’ αυτό τον τόπο δεν έχει το δικαίωμα να μην την υποστηρίξει. «Υποστηρίζοντας αυτό το μεγάλο όραμα βρίσκουμε έναν τρόπο απόδρασης και φυγής προς το μέλλον», τόνισε ο κ. Τζαβάρας, δηλώνοντας ότι θα είναι στρατιώτης στην πορεία υλοποίησης του σχεδίου.

Από την πλευρά του ο βουλευτής και πρ. υφυπουργός κ. Γιάννης Κουτσούκος τόνισε ότι είναι μια ιδέα που μας υπερβαίνει ως πρόσωπα και πολιτικούς χρόνους, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να συνδράμει ως πολιτικό πρόσωπο στην άρση των εμποδίων προς την υλοποίηση του σχεδίου.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο δήμαρχος Πεντέλης κ. Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης ο οποίος είπε ότι δεν είναι απλά ένα έργο της Ολυμπίας αλλά της Ελλάδας, της Ευρώπης και παγκόσμιο. Πρότεινε η πρόταση να αναπτυχθεί σε μορφή μακέτας και να στηριχθεί απ’ όλους τους δημάρχους της χώρας και υπογράμμισε ότι κάθε χορηγία προς αυτό το έργο θα είναι ανταποδοτική.

Τελευταίος τοποθετήθηκε ο αναπληρωτής δήμαρχος Ολυμπίας κ. Γιώργος Δεββές ο οποίος καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και εξέφρασε για μιαν ακόμη φορά την στήριξη του Δήμου στην πρωτοβουλία ίδρυσης του Παγκόσμιου Πάρκου Ολυμπιονικών. Να σημειωθεί ότι τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο γραμματέας του Δ.Σ. της εταιρίας κ. Δημήτρης Δημητρόπουλος, ο οποίος ανέγνωσε χαιρετισμό του περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη και ψήφισμα στήριξης από τον Σύλλογο Δασκάλων – Νηπιαγωγών Πύργου.

Εκτός των προαναφερθέντων, παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι αντιδήμαρχοι Πεντέλης κ. Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου και Αρχαίας Ολυμπίας κ. Νίκος Μαρούντας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Λάμπης Αριστειδόπουλος, Παναγιώτης Πλατανιάς και Γιώργος Χήνος, ο πολιτευτής κ. Θεόδωρος Βλαγκούλης, ο επίτιμος αναπλ. Δήμαρχος Ολυμπίας κ. Θουκυδίδης Κοσμόπουλος, ο πρόεδρος του οδοντιατρικού συλλόγου Ηλείας κ. Αλέξιος Γαλανόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι κοινοτήτων, εκπρόσωποι συλλόγων, σωματείων, οργανώσεων και πλήθος κόσμου.

Related Posts